Wednesday, December 17, 2008

aku masih di sini

bila dh 1-2 tahun keja..ramaila member2 aku dh mula tukar2 keja..sebab pe?bnyk yang dh nmpak matlamat hidup diaorang..pe yang diaorang looking for dalam karier ni..
  • gaji yang besar ke
  • workload yang santai ke
  • jarak rumah ngan opis yang dekat ke
  • benefit ke
  • career progress ke

sume orang de interest dan matlamat masing2..same goes to me..nape aku masih di sini??stuck kt TM??nape aku tak apply keja lain??..aku bahagikan analisis aku kepada 2 bahagian..quantitative dan qualitative..sebelum tuh sume analysis kena la de assumptions..untuk memudahkan, aku assume:

  • beza gaji sekarang ngan keja lain RM 1000
  • Keja lain tu opis kt KLCC

Quantitative (can be measured by numbers)

  • parking kt TM free..jarak umah ke opis plak lebih kurang 7km je..cost minyak seminggu lebih kurang RM 30..
  • kalo aku keja KLCC..aku kena drive g stesen LRT Kerinchi (yang paling dekat ngan umah dan sebelah ngan TM)..parking per entry kt parking lot RM5 per entry (RM110 per month=RM5*22 working days per month)
  • Dari stesen LRT Kerinchi aku naik LRT ke KLCC..tambang pegi balik 1 hari RM5 (RM 110 per month=RM5 *22 working days)
  • Breakfast ngan Lunch kt TM selalunya kt foodcourt..de 2 level foodcourt (open air ngan aircond)banyak kedai dan macam2 de..masakan melayu, western, mamak dengan harga yang tak mahal sangat..no 5 % Govt tax of course..hahaha..so aku budget RM8 per day (RM 2.50 breakfast RM 5.50 lunch)..
  • Breakfast ngan lunch kt KLCC??aku rasa double kot..assume RM 15 per day (RM154=RM7 additional cost*22 working days per month
  • memandangkan aku scholar TM..kalo aku breach kontrak..aku kena bayar RM 250 per month ikut bape lama bounded..
Qualitative (cannot be measured by numbers)

  • Solat Jumaat kt TM turun bawah tu je de surau+multipurpose hall yang leh wat solat jumaat..berlenggang pakai selipar Jepun je..kalo KLCC tu struggle gak nk berebut kt masjid KLCC yang kecik tuh..sampai de yang solat tengah panas atas rumput..
  • Kalo keja kt TM aku leh gerak dari rumah kul 8..tak payah rushing pagi2..kalo aku nk kena drive g LRT Kerinchi+naik LRT g KLCC..kul bape aku kena gerak dari rumah..
  • Kalo keja kt TM kul 5.30petang dah leh kuar dari opis..kul 6 lebih sket dh sampai umah..kalo balik naik LRT kena beratur panjang kt KLCC tuh.entah train ke berapa baru leh naik..kul bape nk sampai umah..kul bape nk iron baju kelawar???hahaha
  • tak nak naik LRT??nak naik moto??Jalan Tun Razak tuh scary bai..hari2 eksiden..tak berbaloi..dh la tak kawen lagi..huhuhu
  • aku tak nk la sentuh career progress, workload dan level of stress sbb sume tuh sangat subjective dan ikut department mana ko joint..so put aside la..

kalo ikut kalkulator aku ni..jumlah quantitaive setakat nih RM 624 (110 + 110 + 154 + 250)..so compare balik ngan beza gaji yang RM 1000 tuh de la balance RM 376..RM376 tuh plak untuk cover qualitative measurement tuh..which kita takleh measure secara tepat dengan number..BERBALOIKAH??


persoalannya..what is the real net effect kalo aku tukar keja lain????korang pn tau jawapannya kan..korang leh apply analysis ni kalo korang de plan nk tukar keja..

so..kalo aku nk tukar keja..beza gaji tu mesti la at least RM 1500 beza ngan gaji sekarang..one more thing..saat2 ekonomi tengah kelam kabut nih..it's not right time untuk tukar kerja..scary bai!!!

4 comments:

nosymoza said...

aku setuju... walau hajat dihati ni nk tukar keje tu ada, sbb stress tahape2 mak nenek lagikler, tp bile pk2 xyahler... bersyukur ngan apa yg ada, walau kdg2 dok bebel2 gak mulut nih... lagipon klu tuko keje, tah2 xdpt nk lunch kat gulai kawah or blkg istana... tak ke haru???ahahahah... lagi satu xnak kene kejo ngan bapak aku... ahahahahah... ;P

Pak^Abu said...

betul gak tuh narnia..everything happen for good reason..follow the flow..hahahaa

mijie said...

'there is always prostitution'ayat dick(Jim Carrey) kepada Jane dalam citer Fun with Dick and Jane(time nih Dick dah kene buang keje,ala2 kes Enron & Worldcom)

NoNiE said...

aku ade 2 cita2..satu nak jadi lecturer. satu nak keje kat company gaji besar yg kat klcc tuh..haha..

tapi kalau jadi lecturer IPTA:
1)medical benefit hospital kerajaan..huhu..nak bersalin kat hospital private kena pakai duit sendiri..tapi kat TM, ditanggung beres free je..so, akhirnya demi anak2 yang bakal kuar dari perut, aku gagahkan jua bekerja di sini..
2)kalau keje kat klcc:
nak kena naik LRT..oh tidak!!bersesak2..dalam supermarket yang ramai orang pon aku boleh pitam mase pregnant ni,dalam LRT, tak payah cakap la..huhu..fobia pitam2 ni..

setakat ni, aku setuju lagi la utk keje di TM...huhu..kadang2, aku sayang gak TM ni..hehe