Friday, April 24, 2009

Mak Bidan dan Jari Ajaib


korang penah xcident tak??tak kisah la moto ke keta ke..

ni pengalaman aku 1st time xcident moto..final year kt Uni masa tuh..misai pun sekangkang cucu kera je..nak tak nak je tumbuh..cuti semester yg panjang kali ni aku nk try keja kat KL la plak..selalu keja restoran makcik aku kt penang je..ubah angin sket..monsun timur laut ke..dapat keja kat 1 coffee house kt The Mall depan PWTC tuh..aku ulang alik naik Yamaha SS2 Racing Spirit ku..moto yg awek2 tak sudi naik..coz kalo aku lalu orang ingat Kementerian Kesihatan datang sembur ubat nyamuk halau nyamuk Aedes..asap banyak gile..baju bau minyak 2T plak tuh..huhuhu

2nd day keja aku bangun awal hari tuh..kul 7 dh kuar dari hostel..mana nk tau dapat anugerah pemblender ice blended terbaik ke..lalu Jalan Kuching..memandangkan kuar awal..aku bawak rilek2 je..moto takde radio..so nyanyi la lagu nasyid sorg2 atas moto (lepas baca doa naik kenderaan semestinya)

Sampai je depan Petronas tuh tetiba de moto masuk secara mengejut lorong aku..ntah macam mana leh kuar dari celah2 keta tuh..aku yang baik punya berangan sedari tadi ni cuba sehabis boleh mengelak dan brek..coz jalan penuh pasir..moto buruk aku pun melambung la bila brek mengejut..tergolek2 aku kt tepi jalan..pandangan kelam jap..aku blur dalam 8 minit..orang yang lalu lalang wat derk je..ye la masing2 kalut nk g keja..yang datang cuma staff2 petronas tolong angkat.."bai..mati ka..hidup ka.." (Bangla)

budak tadika : abah2..de abang kacak xcident moto!!!
abah : biarlah..abah nk cepat nih..abah dh janji nk sarap ngan cikgu Murni*

*Nota: Cikgu Murni adalah cikgu paling muda dan lawa kt tadika..sejak dia masuk..bilangan ayah2 yg hantar sendiri anak ke tadika bertambah secara mendadak

15 min pas tuh..aku di papah bangun..try start moto..ok, takde masalah..rim depan bengkok, brek patah..aku masih pening2 lalat lagi..baju ngan seluar koyak2..aku tak pikir panjang terus masuk gear gerak balik ke hostel..malu eh baju rabak2 mcm nie..sampai kt roundabout depan tuh aku gabra..sebab brek takde..mcm mana nk slow kan moto??..

mujur time aku sampai tuh tak bnyk keta sgt..tapi moto still laju..mau tak mau aku cuba slowkan moto guna tapak kasut Bata aku..panas plak tapak kaki..moto tak jugak slow2 (racing spirit katakan)..nak tak nak aku kena la pusing roundabout tuh 3 kali..supaya aku leh belok ke simpang tak laju sangat..takut tergolek kali kedua..nanti seluar 'kedua' plak rabak..hahaha

sampai kt Uni aku g klinik then kena la cucuk sekali.."nah hadiah dari Jalan Kuching"..perli nurse comel tuh sambil inject ubat..esoknya aku takleh jalan..urat peha cekang..aku gelabah..terus chow balik kampung..abah datang ambik..dia bawa aku g jumpa mak bidan..aku bingung..aku dh 'due' ke??tak wat ultrasound lagi nih..eerrkkk

rupanya mak bidan tuh la yang sambut aku masa aku beranak dulu..idup lagi dan sihat je dia nie..ayah aku pun cakap "makcik ni la yang sambut hang masa beghanak dulu..semua urat hang dia tau"..makcik tuh senyum je dipuji..tangan masih kejam mencari urat yang cekang tuh..muka comel..tangan kejam..ffuuhh..

the best part is..hari aku g ngurut ngan jumpa dia tuh adalah bufday aku..23 tahun pas aku celik ke dunia..macam drama melayu slot Samarinda je..hehe


4 comments:

paiseh said...

gile sentimental!!
mak gua punya bidan pun gua tak tau laki ke pompuan..

nosymoza said...

Cool...

kay karim said...

babe, aku teringt lagi kisah ko accident nih...bnyk nye post nostalgia dlm ko nye blog nih...??

Pak^Abu said...

paiseh..ko cehck sama surat beranak ko..yg potostate tak laku bai..hahaha