Monday, March 16, 2009

Telur ikan ajaib


tadi aku g lunch..lauk ikan masak sambal ngan sayur bayam..nyam2..rasa macam popeye pun de..makan bayam..hahaha..tetiba de pokcik nih..dok meja sebelah aku..saje jeling tengok lauk pe dia ambik..daging+tempe+sayur..nyam2..tetiba teringat masa 1st time aku datang KL dulu..tahun 1999..

aku naik bas express dari butterworth straight ke Klang..sampai je bandar Klang..aku ngan member2 g la lunch kat food court atas station bas Klang tuh..mostly Indon la yang niaga situ..korang tau kan bandar Klang macam mana..bandar Majmuk..hahaha

punya la rakus cedok lauk time tuh..lapar beb..letih berdengkur atas bas..sampai drebar bas bape kali terkejut..ingatkan de lori 'hon'..tengok side mirror takde plak lori kat belakang..hahaha..tambah plak baru dapat duit belanja dari ibu bapa..balik kampung ari tuh..aku terpandang la lauk nih..macam telur ikan..favorite aku tuh..kalo kt kampung ni setahun 2 kali je nk merasa telur ikan..time abah dapat bonus ke..mahal beb..segugus (betul ke penjodoh bilangan nie..kalo tak betul anggap takde jodoh la ye) mau dekat RM 30..nk puas mau kena beli 2-3 gugus..korang kira la sendiri..

aku pun cedok la..tapi 'telur ikan' nie berkeping2..potong petak2 gitu..aku assume 'telur ikan' ni dh compressed jadi padat..then potong keping2 mcm tuh..layan je la..lapar nyer pasal mana de tenaga nk wat assumption dh..bila kira nasik ngan air aku rasa macam murah la plak..aku pun SMS la ibu bapa di kampung.."mak..telur ikan kat KL ni murah benor..tak mahal macam kt kampung..ikan depa bela sendiri kot.."..hahaha..ibu bapa di kampung tersenyum gembira..lega dengar anaknya makan kenyang di ibu kota..hehe

bila aku suap je..tetiba pandangan aku kelam..rasa macam nk pitam pun de..pe la bau telur ikan ni berdengung sangat..aku tanya member aku yang ambik 'telur ikan'tuh gak..

En Pitam: korang rasa pelik tak 'telur ikan' nie..
En Hairan:telur ikan??yang mana??
En Pitam: ni yang keping2 nie..
En Hairan:hahahaha (tersembur nasik2 dia gelak)..hoi!!nie bukan 'telur ikan' la..nie TEMPE!!!..yang orang jawa suka makan tuh..buat dari kacang soya!!! hahahahaha

aku terdiam..mana la kat kampung aku de bendalah nie..15 tahun hidup dan kacak tapi tak penah aku makan tempe..dh la dalam pinggan tuh de tempe je..takde lauk lain..aku melangkah longlai ke kedai nasik tadi..cedok telur dadar wat lauk..dengan jelingan manja aku bagitau makcik tuh.."makcik..ni saya tambah lauk nie..telur dadar..lauk tadi tak cukup!!!"..makcik tu tersenyum..berbisik dalam hati gamaknya.."wang besar!!!wang besar!!"

sampai sekarang asal tengok tempe je aku teriang2 kisah 'telur ikan' tuh..hahaha..sekarang nie leh la makan sket2..kalo yang goreng garing wat masak sambul tuh boleh la makan..gerenti tak pitam beb!!!hahahaha

5 comments:

kay karim said...

ko tak mkn tempe ek?

Pak^Abu said...

tak best pun tempe..eeeiii

kay karim said...

susah r kalu kawen ngan org jawa sok!!!

otomen said...

Abu..Insya Allah tak kawin nga orang jawa..ekekekekek...

Pak^Abu said...

mak aku tak kasi..nanti kawin kena pakai kain batik..tak layan!!!!hahaha