Sunday, March 1, 2009

Jangan Mencarut di Dapur


Hari ahad..pas kekenyangan balik kenduri yang mencabar (sebab diaju soklan2 mencabar..haha)..lepak la kat hall layan Asian Food Channel kat Astro..rancangan "the F Word" hosted by Chef Gordon Ramsay..famous la mamat nih..ala yang cite Hell's Kitchen tuh..garang weh..lagi garang dari makcik aku..haha

http://www.asianfoodchannel.com/show_details.php?id=120&a=chef

episod kali nih dia g serbu 1 umah bujang laki..2 orang dok umah tuh..diaorang cuma tau makan pizza ngan pow kebab jiran sebelah je..hahaha..misi dia kali nih nak ajar budak2 tuh menu yang lebih sedap, seimbang dan cepat dimasak..jadi sebelum dia start masak dia suh la budak2 tuh bersihkan dulu dapur ngan peti ais..dapur bujang la katakan..paham2 je la..then ikut dia g beli barang..

yang bestnya 'menu yang lebih sedap, seimbang dan cepat dimasak' tuh rupanya Malaysian Chicken Curry..housemate aku pun tanya..nape dia cakap Malaysian bukan Indian..gempak sangat kari Malaysia..then dia ajar la kari ayam tuh serve ngan nasik..teruja la budak2 bujang tuh sebab sebelum ni asyik rembat pizza je siang malam..

teringat lak resepi kari ayam aku wat last week..senang je..mula2 perap ayam dengan sebungkus serbuk kari yang dibancuh ngan air..tumis bawang merah, bawang putih, halia ngan 3 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis)..agak2 dh kuning tuang ayam dan rempah tadi..tumis la sampai pecah minyak..kalo nk leh masukkan ubi kentang..then masukkan sikit santan dan air ikut pekat mana korang nak..garam secukup rasa..tak payah mencarut pun..siap dh the Malaysian Chicken Curry!!!

http://www.asianfoodchannel.com/

4 comments:

otomen said...

beb..carikan akak resepi ikan pari2 masak asam pedas..scandal 19 cabar akak memasak diujung minggu..plzzz...

Pak^Abu said...

asam pedam johor??alamak..gua anti asam pedas johor beb!!haha..

takleh lawan asam pedas utara..gile best..hahha

sowy..

otomen said...

asam pedas utara pun jadi ler..janjinya asam pedas..ikan pari2 mana mau angkat eh?

nosymoza said...

anti asam pedas johor??? saja jer... sebelah kaki jer masak asam pedas ikan pari2 tuh... nyam2...

-johorean-