Tersenyum lebar kak long tengok tajuk post nie..mouse tu berdecit2 klik tak sabar nk baca..hahaha..weekend ari tuh kan Valentine Day..so aku nk kongsi r saat manis aku sambut hari memperingati kekasih tuh..nyam2..
Aku bersedia seawal petang Jumaat lagi..semangat sehhh..pasar malam Kerinchi tuh jadi port..semua peralatan dh aku siapkan..perfect!!
Tengah hari sabtu tuh aku bangun dengan penuh semangat..lepas je hemat diri..terus hala ke dapur ajaib aku..apron maroon ku jadikan kostum hari istimewa tuh..can't wait!!!
bawang putih, bawang merah, helba campur dan daun kari aku lempar ke dalam periuk dari jarak 2 kaki..pas warna kuning2 tuh masukkan 1 bungkus serbuk kari ikan yang dh dibancuh pekat2 ngan air..tumis sampai pecah minyak..bukan pecah peluh ye..hahaha..then masukkan 1 biji tomato yang dibelah 4..kalo nk boleh masukkan ubi kentang yang dipotong dadu..tapi tak perlu la ambik dadu Monopoly adik korang tuh wat sample..agak2 sudah la..hahaha
buka tin Sardin yang besar tuh tuang sume sekali..bancuh air asam jawa 1 cawan dan tuang..nk kuah banyak bancuh cair2 sket..garam ngan asam jawa tuh korang adjust ikut korang la..kalo nk pedas sket leh hiris cili padi or serbuk lada hitam masuk sekali..bila mendidih @ ubi empuk..leh la dihidangkan..leh la diserbu dalam 4-5 orang..
watak2 tambahan yang sesuai dihidangkan ngan Kari Sardin nih tak lain tak bukan Papedom ngan telur dadar..serasi benor diaorang..tapi kalo ikan bilis goreng garing2 ngan bawang+cili kering lagi terbaik..
memang best ah layan kari sardin di hari Valentine..di saat orang lain makan bersuap Chicken Chop di 1 Utama..hahaha..yang bestnya dia tak payah masukkan santan..cuma asam jawa je..so tahan lama sket..esok pagi kalo panaskan leh cicah ngan roti..nyam2..
Aku bersedia seawal petang Jumaat lagi..semangat sehhh..pasar malam Kerinchi tuh jadi port..semua peralatan dh aku siapkan..perfect!!
Tengah hari sabtu tuh aku bangun dengan penuh semangat..lepas je hemat diri..terus hala ke dapur ajaib aku..apron maroon ku jadikan kostum hari istimewa tuh..can't wait!!!
bawang putih, bawang merah, helba campur dan daun kari aku lempar ke dalam periuk dari jarak 2 kaki..pas warna kuning2 tuh masukkan 1 bungkus serbuk kari ikan yang dh dibancuh pekat2 ngan air..tumis sampai pecah minyak..bukan pecah peluh ye..hahaha..then masukkan 1 biji tomato yang dibelah 4..kalo nk boleh masukkan ubi kentang yang dipotong dadu..tapi tak perlu la ambik dadu Monopoly adik korang tuh wat sample..agak2 sudah la..hahaha
buka tin Sardin yang besar tuh tuang sume sekali..bancuh air asam jawa 1 cawan dan tuang..nk kuah banyak bancuh cair2 sket..garam ngan asam jawa tuh korang adjust ikut korang la..kalo nk pedas sket leh hiris cili padi or serbuk lada hitam masuk sekali..bila mendidih @ ubi empuk..leh la dihidangkan..leh la diserbu dalam 4-5 orang..
watak2 tambahan yang sesuai dihidangkan ngan Kari Sardin nih tak lain tak bukan Papedom ngan telur dadar..serasi benor diaorang..tapi kalo ikan bilis goreng garing2 ngan bawang+cili kering lagi terbaik..
memang best ah layan kari sardin di hari Valentine..di saat orang lain makan bersuap Chicken Chop di 1 Utama..hahaha..yang bestnya dia tak payah masukkan santan..cuma asam jawa je..so tahan lama sket..esok pagi kalo panaskan leh cicah ngan roti..nyam2..
6 comments:
mampos2 aku ingat sambut valentine betul2... cis!!! rupe2nyer sardin... sardin pon sardinlah, asal bahgie...
WA KENA BEB!!!
LOL abutang!!!
haih, pandai nye memasak...
14/02/2009 tuh aku wat pe huh???
alah kay..nk aku ckp ke..hahaha
yang aku jumpa ko dating kat MYDIN tuh..eleehh..malu2 laks..hahaha
hahahah...abu pun kire nye p dating kat maidin!!!hahahah...kantoi abutang!!!
ye r..dh aku couple ngan anak dara uncle Mydin..Pooja namanya..hahaha
Post a Comment