Sunday, January 11, 2009

pisau cukur kayu pengukur

Ni antara aktiviti wajib aku kalo balik kampung..gunting rambut..hahaha..de 1 kedai gunting India kt jalan Raja Uda, Butterworth..Sunshine Hair Saloon..bukan kedai gunting rambut biasa..ni yang de cop SIRIM..kira pilihan BERNAS nih..hahaha


Gunting Rambut
Nothing special tentang gunting rambut..macam kedai2 biasa gak..cume bila dh siap gunting..instead guna berus dawai nk buang / bersihkan sisa2 rambut yang melekat kat tengkuk ngan baju..dia guna hair dryer..tatkala angin dari hair dryer menampar2 lembut ke kulit muka..terasa seolah2 tengah mendepa di buritan Feri Penang je di kelilingi Selat Melaka..huish dasat nor bunyinya..hair dryer je..hahaha

Urut Pale
Ni la service yang wat aku gian nk g sini..dia guna sejenis minyak..bila kena kulit pale je..sejuk macam de orang siram Teh 'O' Ais Limau kurang manis je atas pale..maka bertempiaran lari lah kutu sekeluarga..hahaha

Dia kata minyak ni banyak khasiatnya..tapi dh dia dok urut ngan ketuk2 pale aku..berlaku gegaran kecil kat otak kanan aku lalu aku pun lupa khasiatnya..sifir 8 pun ingat2 lupa je nie pas kejadian tuh..hahaha..de la dalam 20-30 minit urut..sedap gile beb..hilang serabut pale otak..

Basuh Pale
Dah pandai lumur pale aku ngan minyak..pandai2 la basuh..siap syampoo lagi..tak penah lagi aku tengok kedai gunting India de tempat cuci rambut camnie..kalo kedai Ah Moi tuh confirm la de..

Shaving
Selalu kalo shave kedai biasa..dia calit ngan air paip SYABAS je kasi basah..kalo advance sket dia guna buih dari sabun mandi ketul tuh..janji berbuih..tapi takde lagi yang guna buih macam car wash tuh..tapi kedai ni dia guna foam..smooth je mencukur..tangan sebelah sambil genggam maruku pun leh mencukur..

Basuh muka
yang ni aku gemor..lepas shave g basuh muka lak..sebab foam tadi wat kulit ko melekit2..aku request hirisan timun letak kt kelopak mata..dia kata timun sume dh potong masuk dalam rojak..hahaha..pas cuci dia lap muka ngan tuala sejuk yang dia simpan dalam peti ais..sejuk kelopak mata ngan mascara aku..hahaha

Setting
Last sekali..dia akan setting rambut ko baik punya..sume jenis minyak rambut dia calit..ko sebut je nk rambut macam sape..Rajnikhan??Jalaluddin Hassan??Guy Sebastian??Faizal Ismail??bgtau je dia..hahaha


Semua tuh cuma RM 20 je..so in case korang lalu Butterowth..jangan lupa singgah Sunshine Hair Saloon kat Jalan Raja Uda

2 comments:

Muqreez said...

owh...jalan raja uda..paling aku tak suka lalu....

aku slalu gunting kat bagan jermal...salon best....gi gunting rambut...tapi rasa macam pi rumat urut...huhuhu

Pak^Abu said...

alamak..rumah urut??nyam2..share r ngan gua..hahaha