Monday, July 28, 2008

Mamak mula menggeleng kepala


Kali ni gua nk dedahkan rahsia agung Mee Goreng mamak yang sedap dengan kos berpatutan. Dah de yang kalut g ambik pen dan kertas dh tu, nk salin resepi. Dia tak tau ke leh copy paste je..hahaha.

Step 1
Pecut motor korang or naik teksi tunai (jawab la 2-3 soklan) g ke kedai nasi campur yang berdekatan. Beli sambal tumis udang or sotong barang 2 hinggit. Ikut tong ‘NGV’ korang la. Gamak tak cukup beli la lagi 12 hinggit..hahaha.

Step 2
Buat U turn kt simpang depan tu singgah kedai runcit Abang Maniam. Beli la mee kuning, bawang goreng, tauhu, sawi, taugeh dan tomato.

Step 3
Lepas parking motor, terus masuk umah potong bawang merah ngan putih. Kalo tak kenal mana satu bawang merah, taip ‘bawang merah’ kt google, klik search..hahaha. Malas nk tulis dh ni..korang potong la pe lagi yang patut. Yang beli kt kedai tadi tu, takkan nk biar je dlm plastic (dikhuatiri tumbuh pokok tomato lak dlm tu)..hahaha.

Step 4
Goreng bawang tadi ngan minyak. Masukkan sambal tumis udang tadi. Lemparkan mee, taugeh, sawi, tomato ngan tauhu. Gaul sampai lenguh tangan kanan. Kalo color dia tak cukup sawo matang, masuk sket kicap cap Prawn Fan.

Step 5
Masukkan telur dan kacau sampai korang berpeluh. Last sekali tabur bawang goreng.

Grand Finale
Hidangkan pada kwn2 yang sedari tadi layan Jangan Lupa Lirik. Sambil2 tu kasi hambur sket – 'Jangan Lupa Tolong Kawan Masak'..hahaha.

Rahsia 1
Sambal tumis

Nape aku suh beli sambal tumis? Korang tak payah beli cili giling, udang @ sotong, asam, garam gula - 2 hinggit dah dapat sume..gempak sgt!!

Bawang Goreng
Gaul sekali dalam mee tu, masyuk beb, ala2 crunchy2 sket..hehehe

Cucur Udang
Kalo nk nampak real sket, potong cucur udang masuk sekali, jangan potong cucur badak lak..hahaha.

3 comments:

(^oo^) bad girl (^oo^) said...

So good......

otomen said...

macam best jer mee goreng tu..bang pesan mee goreng mamat kaw2 satu...hantar ttdi eh...

fadiahnadwafikri said...

ahh..setakat tunjuk kat alam maya tak rock la encik..apakata encik masak lagu sekali, taruk ayam lebih sket, bungkuskan dalam bekas plastic kfc, bawak mai kat tepi pool kita picnic..masyuk tu!